Настоятелят на Киево-Печорската лавра митрополит Павел, за когото Службата за сигурност

...
Настоятелят на Киево-Печорската лавра митрополит Павел, за когото Службата за сигурност
Коментари Харесай

Полицията в Киев обискира дова на наместника на Киево-Печорската лавра

Настоятелят на Киево-Печорската лавра митрополит Павел, за когото Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разгласи, че е заподозрян в подбудителство на ненавист и работи за Руската федерация, заяви че е изпратен под домакински арест.

Те ми споделиха с две думи, че съм обвинен, че работя за Русия, сподели Павел във видео, публикувано от съветската държавна осведомителна организация РИА Новости. Митрополитът сподели, че  е бил извикан за разпит и по обвинявания в религиозна пропаганда и засегнатост на украинския президент. „ Поставиха ме под домашен арест “, сподели той пред публицисти. Видеозапис от обръщението му беше публикувано от изданието Вести. Все още няма публично удостоверение на информацията, прибавя ТАСС. Митрополитът отрича обвиняванията.

СБУ прави обиск в пространствата, в които живее митрополитът. Сградата е отцепена от полиция.

Спорът за потреблението на манастира продължава от месеци. Украинското управление подозира ръководещата манастира Украинска православна черква, до неотдавна подчинена на Московската патриаршия, в шпионаж и пропаганда в интерес на Москва. След съветското навлизане УПЦ се отдели от Московската патриаршия, само че украинското държавно управление я упреква в продължаващо съдействие.

 

Още през 2018 година спорът сред Русия и Украйна докара до обособяването на Православната черква на Украйна, която е самостоятелна от Московската патриаршия.

Междувременно Киев лиши правото на УПЦ да употребява манастира. Монасите, които живеят там, трябваше да го изоставен на 29 март, само че те отхвърлиха.  По тази причина държавното управление в Киев е поискало издаване на правосъдна заповед за изгонването им.

Инфо: ТАСС, Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР